ЗАЧУВАЈ ГО ДАТУМОТ
15-16 Јуни 2023
Струга, Северна Македонија
#ПФД2023

Prespa Forum Dialogue 2023 will take place on 15 and 16 June 2023 in Struga, at the splendid scenery of the Lake of Ohrid.
This year’s Forum has a special significance for the country and the region considering that on 17 June, we will mark a five-year anniversary since the signing of the Prespa Agreement between North Macedonia and Greece.
PFD2023 will be held at times marked by an unprecedented, unprovoked, and inhumane war aggression waged by Russia against Ukraine, but also during the Chairpersonship of North Macedonia with the Organization for Security and Co-operation in Europe that has assumed a profound sense of responsibility and ultimate determination to fully engage in safeguarding OSCE principles and commitments and in promoting dialogue and cooperation.
Програмата на Форумот ќе вклучи, меѓу другото, разговори за горливите регионални и европски политичко-безбедносни прашања, евроинтеграцијата на државите од Западниот Балкан, перспективите за зајакнување на регионалната соработка и добрососедските односи, борбата против корупцијата итн.
Уверени сме дека ПФД2023 повторно ќе понуди платформа за дискусија и ќе собере на едно место домашни и меѓународни високи претставници, дипломати, истакнати личности од академската и деловната заедница, граѓанското општество и претставници на младински организации, кои ќе имаат одлична можност лично да ги споделат нивните анализи, мисли и идеи за широк обем регионални и меѓународни теми.

Со нетрпение ве очекуваме на ПФД2023!

Наскоро ќе следуваат повеќе информации на: https://www.facebook.com/PrespaForum (Фејсбук), @prespaforumdialogue (Инстаграм) и @PrespaForum (Твитер).