МАЈ 25 | АГЕНДА

11.00 Воведно обраќање

H.E. г. Бујар Османи, Министер за надворешни работи на Северна Македонија

11.15 – 12.15 Обраќања (по 5 мин. за секој од говорниците)

 • Петер Грк, Генерален Секретар на Бледски Стратешки Форум и Национален координатор за Западен Балкан, Министерство за надворешни работи на Словенија, Љубљана
 • Марија Симеонова, Координатор на Програмата за поширока Европа и на Канцеларијата на Европскиот Совет за надворешни односи во Софија
 • Ардијан Хачкај, Директор на Тиранскиот форум за поврзаност, Тирана
 • Милена Лазаревиќ, Програмски директор, Центар за европски политики, Белград
 • Јелена Џанкиќ, , Институт на Европскиот универзитет, Фиренца, Florence
 • Демуш Шаша Извршен директор, Институт за европски политики, Приштина
 • Едвард П. Џозеф, вонреден предавач на Универзитетот „Џонс Хопкинс“, Школа за напредни меѓународни студии, Вашингтон

Модератор:

 • Андреја Стојковскиизвршен директор на Институт Преспа – Скопје

12.15 – 12.30 кафе пауза

12.30 – 13.15 Дискусија и заклучоци:

 • Петер Грк, Генерален Секретар на Бледски Стратешки Форум и Национален координатор за Западен Балкан, Министерство за надворешни работи на Словенија, Љубљана
 • Марија Симеонова, Координатор на Програмата за поширока Европа и софиската канцеларија на Европскиот Совет за надворешни односи, Софија
 • Ардијан Хачкај, Директор на Тиранскиот форум за поврзаност, Тирана
 • Милена Лазаревиќ, Програмски директор, Центар за европски политики, Белград
 • Јелена Џанкиќ, , Институт на Европскиот универзитет, Фиренца, Florence
 • Демуш Шаша Извршен директор, Институт за европски политики, Приштина
 • Едвард П. Џозеф, вонреден предавач на Универзитетот „Џонс Хопкинс“, Школа за напредни меѓународни студии, Вашингтон

Модератор:

 • Андреја Стојковскиизвршен директор на Институт Преспа – Скопје

Прием

Место : Клуб на пратенициСкопје