FPD 2022: Formimi i së ardhmes së Ballkanit Perëndimor në Arkitekturën Bashkëkohore Evropiane të Sigurisë

Organizuar nga Ministria e Punëve të Jashtme të Republikës së Maqedonisë së Veriut
Nën kujdesin e Presidentit të Republikës së Maqedonisë së Veriut

Një çerek shekulli pas luftërave jugosllave, konfliktet më vdekjeprurëse të Evropës që nga Lufta e Dytë Botërore, Evropa po përballet me një luftë ndoshta më vdekjeprurëse dhe shkatërruese në tokën e saj. Kështu, ndërsa shqetësimet e së djeshmes vazhdojnë të grumbullohen, një - një shqetësim shumë primordial - po merr fjalën: siguria. Rendi i bazuar në rregulla po sfidohet ndërsa kthimi i retorikës dhe veprimit të Luftës së Ftohtë po pushton vëmendjen tonë. Lufta në Ukrainë gjeneron sfida dhe realitete të reja gjeopolitike që kërkojnë vigjilencë dhe mendim të përshtatshëm gjeostrategjik të ndjekur nga veprime të drejtpërdrejta. Momenti i vetëm inkurajues është forcimi i unitetit të ri transatlantik, i cili përballet me tendencat joliberale.

Ndërsa të gjithë jemi përballur me zhvillime dramatike dhe të paprecedentë në kontinentin tonë me ndikim të mundshëm më të gjerë, edicioni i dytë i Dialogut të Forumit të Prespës (PFD) 2022 do të mbulojë çështjet më urgjente të sigurisë, politike dhe ekonomike me të cilat përballet Evropa dhe Ballkani Perëndimor.

Rindërtimi i një mjedisi elastik të sigurisë dhe mbështetja e partneriteteve strategjike në dritën e zgjimit gjeopolitik do të jetë në fokusin e diskutimeve të Forumit. Sa elastike është bota në të cilën jetojmë? A mund të pretendojmë se arkitektura e sigurisë euroatlantike e ndërtuar mbi strukturat e NATO-s dhe OSBE-së është në gjendje të ruajë paqen ndërkombëtare? A mund të ndalojnë luftën masat kufizuese ndërkombëtare?

Duke marrë parasysh nevojën urgjente për realizimin e shpejtë të perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor, diskutimet do të synojnë të vendosin skica politike dhe ide se si të shtyhet përpara procesi i përfundimit të projektit evropian. Cilat janë perspektivat për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor? A është BE gati të bëjë një zhvendosje drejt paradigmave të reja të politikës së zgjerimit të vërtetë, të besueshme dhe të orientuar drejt rezultateve?

Debati do të shqyrtojë bashkëpunimin dhe rimëkëmbjen ekonomike rajonale, veçanërisht në dritën e Tregut të Përbashkët Rajonal, Planit Ekonomik dhe Investimeve të BE-së për Ballkanin Perëndimor, Iniciativës për Ballkanin e Hapur, Axhendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor dhe rolit të grave dhe të rinjve. në ndërtimin e shoqërive paqësore dhe të qëndrueshme.

PFD 2022 do të shënojë vazhdimin e PFD-së së parë të mbajtur vitin e kaluar, duke u mbështetur në suksesin e saj, rezultatet e arritura dhe vlerësimet pozitive si një platformë unike për shkëmbimin e pikëpamjeve, përvojave dhe ideve dhe për të kërkuar zgjidhje inovative, diplomatike për sfidat e sotme dhe të së nesërmes. dhe kërcënimet. Ai gjithashtu shërben si një nxitje që PFD të promovohet si një konferencë e njohur ndërkombëtare dhe markë autentike që pasqyron modelet bashkëkohore të zgjidhjes së çështjeve të hapura në mirëbesim, të cilat Republika e Maqedonisë së Veriut i ka demonstruar me nënshkrimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit, Marrëveshja për Miqësia, Fqinjësia e Mirë dhe Bashkëpunimi me Bullgarinë dhe Marrëveshja e Prespës me Greqinë. Duke u nisur nga narrativa e dialogut, arsyeja politike dhe zgjidhja diplomatike e çështjeve të hapura dypalëshe, PFD promovon nxitjen e një kulture bashkëpunimi, besimi reciprok dhe miqësie për avancimin e stabilitetit rajonal dhe kontributin e saj në forcimin e rolit global të Evropës si një kontinent paqeje. , lirinë dhe mirëqenien.

Forumi i këtij viti do të mbahet në qytetin e Ohrit, një trashëgimi natyrore dhe kulturore e UNESCO-s, nga 16 deri më 18 qershor 2022, duke mbledhur figura të shquara kombëtare dhe ndërkombëtare politike, të sigurisë, ekonomike, të biznesit, akademikë dhe ekspertë.

Republika e Maqedonisë së Veriut, me anëtarësimin e saj në NATO dhe statusin e vendit kandidat për në BE, e gatshme për të filluar negociatat e anëtarësimit, si dhe me Kryesimin e ardhshëm të OSBE-së në vitin 2023, është e përkushtuar të punojë në promovimin e stabilitetit dhe prosperitetit të rajonit dhe më gjerë. . Në të vërtetë, ne kemi besim se PFD 2022 do të jetë në gjendje të japë një kontribut të vlefshëm në debatin e përgjithshëm mbi sfidat aktuale dhe të ardhshme.