ПОТВРДЕНИ УЧЕСНИЦИ

Економска и бизнис сесија
„На пат кон подобро поврзан и интегриран регион – Што е на коцка? Како да стигнеме таму?“

Воведно обраќање на претседавачот на сесијата

Г-дин Фатмир Битиќи

Г-дин Фатмир Бесими

Главен говорник

Г-дин. Метју Палмер

Говорници

ДЕЛ I

Г-ѓа Анила Денај

Г-ѓа Мајлинда Брегу

Г-дин Антони Пешев

Г-дин Неби Хоџа

ДЕЛ II

Г-дин Крешник Бектеши

Г-ѓа Артане Ризваноли

Г-дин Емир Џикиќ

Г-ѓа Анета Антова Пешева

Г-дин Марјан Петрески

Г-дин Јоханес Хајдекер

Модератор

Г-дин Валтер Дефа

Известувач

Г-дин Јован Деспотовски

Сесија за граѓанско општество и медиуми
„Граѓанското општество и медиумите во процесите на регионална и европска интеграција“

Воведно обраќање на претседавачот на сесијата

Г-дин Бојан Маричиќ

Главен говорник

Г-дин Михаел Рот

Г-дин Бенедето Дела Ведова

Говорници

Г-дин Јанис Армаколас

Г-дин Игор Бандовиќ

Г-дин Кристоф Бендер

Г-дин Флориан Бибер

Сер Роберт Купер

Г-ѓа Доника Емини

Г-ѓа Симонида Кацарска

Г-дин Љупчо Поповски

Г-ѓа Весела Чернева

Г-дин Ѓерѓи Вурмо

Модератор

Г-дин Драган Николиќ

Известувач

Г-дин Марко Тросановски

Групна дискусија
„Патот до ЕУ: Што да очекувате кога сте во исчекување?“

Главни говорници

Г-дин Никола Димитров

Г-ѓа Корина Стратулат

Г-ѓа Тања Фајон

Г-ѓа Ева Цветковска

Г-дин Тим Џуда

Г-дин. Едвард Џозеф

Модератор

Г-дин Сашо Орданоски

Известувач

Г-ѓа Тена Прелец

Страничен настан:
„Жените, мирот и безбедноста – гледна точка од Западен Балкан“

Воведно обраќање на претседавачот на сесијата

Г-ѓа Фатмире Исаки

Главен говорник

Г-дин Мирослав Јенча, TBC

Г-ѓа Радмила Шекеринска

Говорници

ДЕЛ I

Г-ѓа Гордана Чомич

Г-ѓа Олта Џачка

Г-ѓа Тања Фајон

Г-ѓа Теута Арифи

ДЕЛ II

Г-ѓа Доника Гервала-Шварц

Г-дин Марјан Ѓуровски

Г-ѓа Даниела Димитриевска

Г-ѓа Калина Гривчева-Старделова

Модератор

Г-ѓа Блета Чела

Известувач

Г-дин Марјан Ѓуровски

Сесија на министрите за надворешни работи
„Градење доверба преку дијалог“

Воведно обраќање на претседавачот на сесијата

Г-дин Бујар Османи

Говорници

ДЕЛ I

Г-дин Анже Логар

Г-ѓа Олта Џачка

Г-дин. Метју Палмер

Г-ѓа Марија Пејчинович-Буриќ

Г-дин Мирослав Јенча, TBC

Г-дин Костас Фрагогианис

Г-ѓа Венди Портон

ДЕЛ II

Г-ѓа Доника Гервала-Шварц

Г-ѓа Ен Линд

Г-дин Ѓорѓе Радуловиќ

Г-дин. Гордан Грлиќ Радман

Г-ѓа Хелга Мариа Шмид

Г-дин Мирослав Лајчак

Г-дин Алеш Хмеларж

Г-дин. Фарук Кајмакчи

Монс. Мирослав Вачовски

Модератор

Г-дин Тим Џуда

Известувач

Г-дин Кристоф Бендер

Страничен Настан:
“Охридски рамковен договор – 20 години подоцна”

Главен говорник

Г-дин Артан Груби

Говорници

Г-дин Ален Ричард

Лорд Џорџ Робертсон од Порт Елен

Г-дин Алан Ле Рој

Г-дин Ерван Фуере

Г-дин Даниел Сервер

Г-дин. Едвард Џозеф

Модератор

Г-дин Алберт Муслиу

Известувач

Г-дин. Едвард Џозеф

Официјално отворање на Конференцијата – „Патот до Преспа“

Главен говорник

Г-дин Зоран Заев

Говорници

Г-дин Алексис Ципрас

Г-дин Метју Нимиц

Г-дин Талат Џафери

Г-дин Али Ахмети

Г-дин Филип Рикер

Г-дин Никола Димитров

Г-ѓа Федерика Могерини

Г-дин Бујар Османи

Г-дин Јоханес Хан

Г-ѓа Радмила Шекеринска

Лорд Џорџ Робертсон од Порт Елен

Г-дин Алан Ле Рој

Модератор

Г-дин Борјан Јовановски

Известувач

Г-дин Кнут Флекенштајн

Страничен настан
“Што можеме да сториме за ЕУ? Придонес на Западниот Балкан кон Конференцијата за иднината на Европа – CoFoE – Гласови од регионот”

Говорници

Г-дин Жак Мер

Г-ѓа Анџелина Ајхорст

Г-ѓа Доника Емини

Г-ѓа Тања Фајон

Г-ѓа Јована Маровиќ

Г-ѓа Алба Чела

Г-дин Родерик Паркс

Г-ѓа Александра Томаниќ

Г-ѓа Неџма Џанановиќć

Модератор

Г-дин Зоран Нечев

Известувач

Г-ѓа Јасна Јелишич

Страничен настан
„Во потрага по фактори за промена: Лекции од долгогодишните спорови во Југоисточна Европа“

Говорници

Г-дин Анди Добруши

Г-ѓа Фани Каранфилова-Пановска

Г-дин Леонидас Макрис

Г-дин Клодјан Сеферај

Г-дин Марко Тросановски

Модератор

Г-дин Јанис Армаколас

Пленарна сесија на високо ниво
„Ресетирање на синергијата меѓу ЕУ и САД кон Западниот Балкан“

ДЕЛ I

Главен говорник

Г-дин Стево Пендаровски

Говорници

Г-дин. Мило Ѓукановиќ

Г-дин Борут Пахор

Г-дин Филип Рикер

Г-дин Јоханес Хан

Г-дин Ален Ричард

Г-дин Томас Гарет

ДЕЛ II

Главен говорник

Г-дин Зоран Заев

Г-ѓа Ана Брнабиќ

Г-дин Албин Курти

Г-дин Еди Рама

Г-дин Зоран Тегелтија

Г-дин Збигњев Рау

Г-дин Александар Шаленберг

Г-ѓа Мајлинда Брегу

Модератор

Г-ѓа Александра Вудури

Известувач

Г-дин Ерван Фуере

Тркалезна маса на локалната самоуправа „Перспективите на прекуграничната соработка во светлина на проектот ЕУ за Преспа“ (паралелно со Младинската сесија)

Воведно обраќање

Г-дин Горан Милевски

Главен говорник

Г-ѓа Јасна Габриќ

Говорник

Г-ѓа Ромина Куко

Г-дин Никола Бертолини

Отворена дискусија и размена на ставови со и помеѓу

Г-дин Живко Гошаревски

Г-дин Панајотис Пашалидис

Г-дин Пали Колефски

Г-дин Атанасиос Граменос

Г-дин Гого Видимче

Завршно обраќање

Г-дин Живко Гошаревски

Модератор/Известувач

Г-дин Андреја Стојковски

Младински форум “Гласот на младите дома го обединува регионот”

Воведно Обраќање

Г-дин Зоран Попов

Г-дин Методија Стојчевски

Главен говорник

Г-ѓа Мила Царовска

Говорници

Г-ѓа Евис Куши

Г-ѓа Даулина Османи

Г-ѓа Кејт Мари Бурнс

Г-дин Дејвиг Гир

Г-дин Арбер Адеми

Г-дин Фрaнк Моравиц

Модератор

Г-ѓа Анелија Митрова

Известувач

Г-дин Ивајло Цонев

Младински панел I
„Визија на младите за иднината на регионот на Југоисточна Европа

Воведно обраќање

Г-дин Наумче Мојсовски

Главен говорник

Г-дин Алберт Хани

Панелисти

Г-дин Бутов Тобиjас

Г-ѓа Петра Балаџиќ

Г-дин Никос Бакирцис

Г-ѓа. Франческа Муцо

Г-ѓа Стефани Спировска

Г-дин Дарко Каевски

Модератор

Г-дин Јасмин Ваљевац

Известувач

Г-дин Марко Панковски

Младински панел II „Мојот регион – мојот дом“

Воведно обраќање

Г-дин Ѓорѓи Тасев

Главен говорник

Г-ѓа Ања Фортуна

Група I

Модератор

Г-дин Илија Станковски

Известувач

Г-ѓа Алба Бројка

Група II

Модератор

Г-дин Блажен Малески

Известувач

Г-ѓа Ана Бампили

Група III

Модератор

Г-дин Емир Хасанович

Известувач

Г-ѓа Андреа Мицанович

Младински панел III “Меѓу-генерациски дијалог – механизми за градење култура на младинска соработка за демократски и економски просперитетни и отпорни општества во пост-Ковид ерата“

Воведно обраќање

Г-ѓа Моника Зајкова

Главен говорник

Г-ѓа Дорис Пак

Г-дин Ерхард Бусек

Panelists

Г-ѓа Ан Талино

Г-дин. Константинос Филипидис

Г-дин Марко Боко

Г-дин Марко Ѓорѓиевски

Г-ѓа Елида Корач

Г-дин Филип Кулаков

Модератор

Г-ѓа Елма Бешлич

Известувач

Г-дин Марко Костич

Завршен панел

Завршно обраќање:

Г-дин Методија Стојчевски

Модератор

Г-ѓа Марија Крстевска