25. Мај| Програма

11.00 Воведно обраќање

H.E. г. Бујар Османи, Министер за надворешни работи на Северна Македонија

11.15 – 12.15 Обраќања (по 5 мин. за секој од говорниците)

 • г. Петер Грк, Генерален Секретар на Бледски Стратешки Форум и Национален координатор за Западен Балкан, Министерство за надворешни работи на Словенија, Љубљана
 • г-а Марија Симеонова, Координатор на Програмата за поширока Европа и на Канцеларијата на Европскиот Совет за надворешни односи во Софија
 • г. Ардијан Хачкај, Директор на Тиранскиот форум за поврзаност, Тирана
 • г-а Милена Лазаревиќ, Програмски директор, Центар за европски политики, Белград
 • г-а Јелена Џанкиќ, Институт на Европскиот универзитет, Фиренца
 • г. Демуш Шаша, Извршен директор, Институт за европски политики, Приштина
 • г. Едвард П. Џозеф, вонреден предавач на Универзитетот „Џонс Хопкинс“, Школа за напредни меѓународни студии, Вашингтон

Модератор:

 • г.дин Андреја Стојковски, извршен директор на Институт Преспа – Скопје

12.15 – 12.30 Кафе пауза

12.30 – 13.15 Дискусија и заклучоци:

 • г. Петер Грк, Генерален Секретар на Бледски Стратешки Форум и Национален координатор за Западен Балкан, Министерство за надворешни работи на Словенија, Љубљана
 • г-а Марија Симеонова, Координатор на Програмата за поширока Европа и софиската канцеларија на Европскиот Совет за надворешни односи, Софија
 • г. Ардијан Хачкај, Директор на Тиранскиот форум за поврзаност, Тирана
 • г-а Милена Лазаревиќ, Програмски директор, Центар за европски политики, Белград
 • г-а Јелена Џанкиќ, Институт на Европскиот универзитет, Фиренца
 • г. Демуш Шаша, Извршен директор, Институт за европски политики, Приштина
 • г. Едвард П. Џозеф, вонреден предавач на Универзитетот „Џонс Хопкинс“, Школа за напредни меѓународни студии, Вашингтон

13.30 Прием

Место : Клуб на пратеници – Скопје